DOOR: Sophie Stockman 04-12-19, 07:00 | PZC.NL

SLUIS –  Onder de naam Le Baptiste gaat de Johannes de Doperkerk in Sluis een tweede leven tegemoet. De plannen voor woningen en een kapel werden dinsdagavond gepresenteerd.

Het voortbestaan van de kerk met kapel wordt gegarandeerd door de komst van zeventien appartementen in het gebouw. Het markante godshuis uit 1927 wordt aan de buitenkant zoveel mogelijk behouden, is het uitgangspunt van projectontwikkelaar Krens Bouwontwikkeling.  ,,De hele kerk blijft gehandhaafd, ook de buitengevels en de ramen”, zegt directeur Rik Krens. Wel komen er extra ramen bij, om meer daglicht binnen te laten. ,,En de bovenste appartementen hebben vol uitzicht op de gewelven van de kerk.”

De hele kerk blijft gehand­haafd, ook de buitenge­vels

Rik Krens, Directeur Krens Bouwontwikkeling

De parochie Heilige Andreas is er blij mee, want de toekomst van het gebouw was in gevaar door teruglopend kerkbezoek. Met het bisdom, de gemeente Sluis en het Brabantse bedrijf Krens Bouwontwikkeling zocht de parochie de afgelopen jaren naar een toekomstbestendig en passend plan voor de kerk.  Dat plan ligt er nu en werd dinsdag gepresenteerd aan een flink aantal inwoners van Sluis en andere belangstellenden.   

Le Baptiste

De projectontwikkelaar, Architectenburo Frans van Roy uit Berkel Enschot en het bestuur van de Andreasparochie waren dinsdag allemaal in de kerk aanwezig om de bouwplannen toe te lichten. Ook werd de naam van het project bekend gemaakt: Le Baptiste, een directe verwijzing naar Johannes de Doper.

In de Sluise kerk komen in totaal zeventien moderne woningen in verschillende groottes, liet architect Frans van Roy zien. In het achterschip komt er één woning in de huidige sacristie en twee woningen op de plaats van het priesterkoor, over vier verdiepingen. In het middenschip komen zes studio’s en acht lofts. ,,De grootste woning is 150 vierkante meter en de kleinste 65 vierkante meter.”  De kapel houdt een eigen ingang aan de kant van de winkelstraat, de Oude Kerkstraat.  Mensen kunnen daar nog steeds een kaarsje komen branden of vieren. In de kapel is plaats voor zo’n vijftig mensen. Op de begane grond komen, via de ingang van de huidige parkeerplaats aan de Klokstraat, ook achttien parkeerplekken voor de toekomstige bewoners.  

Ervaring

Krens Bouwontwikkeling heeft ervaring met het vinden van nieuwe bestemmingen voor religieus erfgoed. Zo werd een voormalig Dominicanenklooster in Brussel eerder omgetoverd tot viersterrenhotel en appartementencomplex, met behoud van de gevels en structuur van het gebouw. 

De plannen worden binnenkort ter inzage gelegd bij de gemeente Sluis. Meer informatie via baptistesluis.nl.

De kapel bevindt zich aan de zijde van de Oude Kerkstraat. Aan de kant van de Klokstraat komt de ingang voor de parkeerplaatsen. © Architectenburo Frans van Roy i.s.m. Studio VA – interieur
Tijdens een inloopavond werden de plannen voor de kerk gepresenteerd in de kerk. © Sophie Stockman