BRABANTS DAGBLAD – Michel Koster |WAALWIJK – De bouw van de veelbesproken ‘micro-woningen’ naast de voormalige gymzaal aan de Floris V-Laan in Waalwijk is gestart. De vraag naar deze compacte, betaalbare huizen blijkt groot.

Met de gekte op de woningmarkt zitten starters en alleenstaanden dringend verlegen om betaalbare huizen. Het bedrijf Krens Bouwontwikkeling wil daarom op meer plekken in de regio ‘micro-woningen’ gaan bouwen.

In het Waalwijkse project Buurten in Besoyen komen vier van dit soort compacte huizen van 50 vierkante meter, met een koopsom van rond de 175.000 euro. ,,Deze waren binnen een week verkocht’’, zegt Rik Krens van Krens Bouwontwikkeling. ,,Zo’n dertig mensen hadden zich voor zo’n woning ingeschreven.’’

Met een demonstratie van Yuri van Gelder werd eerder het startsein gegeven voor het speciale bouwproject aan de Floris V-Laan in Waalwijk.
Met een demonstratie van Yuri van Gelder werd eerder het startsein gegeven voor het speciale bouwproject aan de Floris V-Laan in Waalwijk. © Beeld Werkt

De bouw van de vier gasloze, energiezuinige huizen met één gemeenschappelijke tuin is net gestart. Als alles meezit, zijn de zogeheten Mus-woningen nog voor de zomer klaar.

Dit concept verdient navolging, stelt Krens vast. ,,Ik wil bij de gemeente Waalwijk polsen of er nog meer locaties voor dergelijke woningen zijn. De vraag ernaar blijkt heel groot.”

De bouw van de micro-woningen is het gevolg van een prijsvraag, die was uitgeschreven voor de voormalige gymzaal aan de Waalwijkse Floris V-Laan. De buurt mocht beslissen wat er met dit pand zou gebeuren. Het plan van Rik Krens kreeg de meeste stemmen. 

De voormalige gymzaal wacht een grondige verbouwing. In het complex komen zes appartementen.
De voormalige gymzaal wacht een grondige verbouwing. In het complex komen zes appartementen. © Beeld Werkt

Naast de vier Mus-woningen komen er zes appartementen in de gymzaal zelf: twee terrasappartementen op de begane grond en vier lofts daarboven. Deze zijn inmiddels ook allemaal verkocht (hoewel op twee woningen nog wel een optie zit).

De verbouwing van de gymzaal is nog een hele klus. De appartementen in het gebouw zijn waarschijnlijk in oktober volgend jaar klaar.

Ik wil bij de gemeente Waalwijk polsen of er nog meer locaties voor dit soort woningen zijn. De vraag ernaar is grootRik Krens, Krens Bouwontwikkeling

Rik Krens, Krens Bouwontwikkeling

Volgende week dinsdag geeft wethouder Eric Daandels (CDA, Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting) het officiële startsein voor de bouw van ‘Buurten in Besoyen.’

De gemeente Waalwijk maakt zich al een tijd hard voor de bouw van veel meer betaalbare woningen voor starters. Het blijkt vaak lastig voor jonge woningzoekenden om de financiering voor de koop rond te krijgen.

In de grote steden wordt steeds vaker gekozen voor zogeheten tiny houses: kleine huizen voor alleenstaanden en starters. Maar deze zijn meestal tijdelijk en verplaatsbaar. De vier micro-woningen bij de voormalige gymzaal aan de Floris V-Laan zijn permanent.